Het allereerste grote interview met Ruud Gullit en Karin de Rooij - AMSTERDAMXXXL - Eindelijk Vol trots presenteren wij u onze nieuwe glossy AmsterdamXXXL.Al jaren waren wij van mening dat Amsterdam een echt eigen blad mist. De stad is ...
2501
post-template-default,single,single-post,postid-2501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-3,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Het allereerste grote interview met Ruud Gullit en Karin de Rooij

Bondscoach? Ik weet van mezelf dat ik het kan!

Ruud is sinds een jaar weer helemaal gelukkig in de liefde met zijn Karin. Hoe ziet hun leven samen eruit, is ze al gewend aan de spotlights, en gaat de oud-voetballer ons land weer op de voetbalkaart zetten? Mark Teurlings vroeg het hen op de man (én vrouw) af.

Ruud: Dit was echt leuk om te doen. Ik had er ook helemaal zin in vandaag.
Mark: Meen je dat nou?
Ruud: Ja echt! Dit is het eerste interview en de eerste shoot die niet gebeurt om een bepaald beeld neer te zetten, terwijl de realiteit helemaal anders was. Er was altijd een reden. Deze keer helemaal niet. Natuurlijk help ik jou graag als vriend met jullie magazine, maar ik had er ook echt zin in. Ik merkte dat bij het kleren uitzoeken, maar ook net bij de fotoshoot zelf. Alleen maar lieve mensen om me heen en gewoon leuk om te doen.
Karin: Ja, dat vind ik ook. Ik vond het wel spannend, maar ook echt leuk.
Mark: Fijn om te horen! Maar Karin, iedereen weet alles over Ruud. We weten van jou dat je een zoon hebt. Maar wie is Karin? Hoe zou je jezelf omschrijven?
Karin: Ik kom uit Amsterdam, ben moeder en heb altijd heel hard gewerkt in de horeca. Ik heb altijd een eigen zaak gehad en mijn hele leven stond in het teken van werken. Nu ik Ruud heb ontmoet, is dat wel even anders.

Jullie wonen een beetje samen en binnenkort helemaal. Hoe bevalt dat tot nu toe?
Karin: Heel erg goed. We zijn ook een beetje hetzelfde.
Ruud: Ja, ik hou van Facetimen en ontdekte dat ze dezelfde lichaamstaal heeft als ik. Als een gesprek te lang duurt, zie ik aan haar gezicht dat ze er klaar mee is. Ik herken dat, omdat ik hetzelfde kijk als ik het genoeg geweest vind.

En thuis?
Ruud: We gaan niets uit de weg. Ik kan weleens wat uit­stellen, maar zij is een planner.
Karin: We zijn allebei heel vrolijk, altijd op tijd en heel
geduldig. We zijn ook allebei als sterrenbeeld Maagd, net als mijn beste vriendin.
Ruud: Karins zoon Nigel is Maagd, mijn moeder is Maagd. We zijn best vrolijk allemaal, ja.

Hoe ziet bij jullie de taakverdeling eruit? Is er een echte ouderwetse man-vrouwverdeling? Man werkt, vrouw doet het huishouden en als de man thuiskomt staat het eten klaar?
Ruud: We hebben niet echt een patroon. We hebben allebei een heel leven achter ons en weten wat er moet gebeuren in huis.
Karin: Tot nu toe had ook ieder zijn eigen huis en doet zijn eigen ding. Ik kook ook thuis. We gaan vaak uit eten, Ruud bestelt weleens: hij kan niet koken. Ik doe niet zijn huishouden. Hij heeft een huishoudster. Zijn bed trek ik weleens recht, maar ik heb mijn eigen huishouden. Hij is wel netjes hoor. We doen ook veel dingen samen, maar laten elkaar ook helemaal vrij. Dan gaat hij bijvoorbeeld golfen en ik sporten.

Jullie zeuren ook niet tegen de ander?
Ruud: Nee, nooit! We hebben nog nooit één onvertogen woord gehad. Niet één. Zelfs niet een kleine irritatie.
Karin lachend: Misschien als we nu samen gaan wonen, haha. Nee hoor, dan ook niet.
Ruud: Wat heel belangrijk is, is dat de kinderen het fijn vinden. Dat is een belangrijke graadmeter. Als je ziet hoe mijn zoon Max en haar zoon Nigel met elkaar omgaan, ook op vakanties, daar kijk ik wel naar. Als dat niet goed had gezeten, was dat wel een issue geweest.
Karin: Ja, maar de andere kinderen zijn ook heel tevreden.
Ruud: Felicity is natuurlijk de oudste en is een soort ring­leader. Die houdt alles in de gaten. Ze was erbij toen ik Karin ontmoette, terwijl ze aan het werk was in Blushing, Gordons koffieboetiek. Karin dacht toen dat mijn dochter mijn vriendin was, haha.
Karin: Ze is natuurlijk dertig, dus het had gekund.
Mark: Ja, dat is dan heel erg logisch dat je dat dan dacht, haha.
Ruud: Ik ben toen dagelijks teruggekomen bij Blushing.

In the picture
Karin, ik neem aan dat je erg moest wennen aan de media-aandacht en de spotlights. Heb je hier inmiddels je draai in gevonden? Of is het iedere keer weer opnieuw wennen?
Karin: Eigenlijk viel het wel mee. Het begin was wel even raar. Dat je dan net gaat daten en ze vragen of je gaat trouwen. En ze zoeken alles uit, terwijl de kinderen het misschien nog niet eens weten. Dat was wel vreemd. Gelukkig hadden we het ze wel al verteld. Maar bij zo’n rode lange loper in Berlijn, en dadelijk weer in Monaco, ja, dan ben ik wel wat nerveus. Ook over wat ik aan moet. Maar ik vind het wel leuk hoor.
Ruud: Ik heb ook geleerd bij aandacht: als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten.

Accepteerden de kinderen jullie relatie meteen?
Karin: Ja, dat ging goed. Ook mijn stiefzoon Nick. Dat was natuurlijk wel spannend. Nigel en Max waren er ook direct ok mee. Felicity is zelfs een vriendin geworden waarmee ik op vakantie ben geweest.
Ruud: Nick is de oudste, maar ook dat ging goed. Eigenlijk bij iedereen om ons heen. Het lijkt wel of ze het ons allemaal gunnen. Ik had vanuit haar omgeving wel wat weerstand verwacht, maar iedereen is positief. Vooral de kinderen mogen hier niet onder lijden.

Karin, de dames op mijn kantoor maken zich zorgen over de ver­halen over het verleden van Ruud. Ze vragen zich af of jou dat heeft
beïnvloed en of je je daar zorgen over maakt?
Karin: Nou nee, maar wat voor verhalen?
Mark: Nou het is allemaal bekend natuurlijk, over diverse exen,
et cetera…
Karin: Ik zag Ruud helemaal niet als bekende Nederlander en op deze leeftijd heeft iedereen bagage. Wat in het verleden is gebeurd hoeft niet bij mij te gebeuren.
Ruud: Ik ben vanaf dag één heel open geweest.
Karin: Vanaf het begin gaf hij mij een heel zeker gevoel.
Ruud: Waar ik eerst wel last van had bij ons was het gezegde: if it’s too good to be true, it probably is. Ik kon niet geloven dat alles ok was. Ik heb zo veel meegemaakt, dat ik echt wantrouwig was. Nu weet ik wel beter en heb er geen last meer van. Het zit gewoon goed. Ik heb wel alles eerlijk verteld. Ik waardeer Karin ook enorm. Als jij een stiefzoon van een ander
accepteert, je voedt die jongen op en hij noemt jou ook nog eens moeder, dan weet je gewoon dat diegene een goed persoon is. Dat deed mij heel veel.

Toeval?
Ruud: Ik ben heel spiritueel. Karin helemaal niet. Dan zeg ik tegen haar: ‘Toeval bestaat niet.’ En wijs haar dan op dingen die er gebeuren. Dan ziet ze zelf ook dat het klopt wat ik zeg.
Karin: Ik ben heel nuchter, maar nu Ruud me erop heeft
gewezen heb ik steeds meer iets van…ja ja…Ik sta er iets meer open voor. Op een heel klein kiertje.
Ruud: Ik geloof in God. Ik ga niet naar de priester, ben voornamelijk heel dankbaar. Alle negatieve dingen, die ik zelf ook deels veroorzaakt heb, wegen niet op tegen de positieve dingen. Ik ga soms naar de kerk om te bedanken. Ook voor de intuïtie die ik heb gekregen. Mijn voelsprieten werken nu veel beter dan vroeger. Toen maakte ik er geen gebruik van. Nu wel. In de kerk krijg ik dan een gloed over me heen. Ik heb ook de laatste momentjes van Karins moeder mogen mee­maken. Zei ik: ‘Kom, we gaan een kaarsje voor haar opsteken.’ Toen schoot ze wel vol…..Kijk, nu weer (Karin schiet inderdaad vol).
Waarom raakt het je zo? Was je zo goed met jouw moeder?
Karin: Nee, niet eens. Ik was beter met mijn vader, maar ik vind het gewoon heel mooi dat Ruud zo is. Ook omdat je
elkaar niet zo lang kent, dan voel je gewoon dat het echt is.

Ruud, je lijkt nooit echt lang alleen te zijn geweest. Vind je dat
moeilijk, alleen zijn?
Karin: Ja, dat was voor mij wel even iets van….nou….
Ruud: Nee hoor. Mijn kinderen hebben dat ook weleens
gevraagd, maar ik heb er geen moeite mee om alleen te zijn. In Milaan heb ik een jaar lang in mijn eentje in een hotel
gewoond toen mijn relatie uitging. In Duca di Milano, twee kamers had ik er. Ik vind het helemaal niet erg om vrijgezel te zijn. Het is me allemaal gewoon overkomen. Mijn eerste date met Karin was trouwens bij Sail Amsterdam.
Mark: Dat weet ik, daar was ik bij. Jullie verrasten mij omdat ik met jullie beiden bevriend ben en jullie verschenen samen aan mijn tafel, helemaal mooi aangekleed. Ik wist tot dat moment van niets.
Ruud: Ja, dat was onze eerste date buiten. Dan kleed je je toch mooi aan?
Karin: Door de foto van Sail kwam het uit.
Mark: Ja, dat kwam door mij. Die stond op mijn Facebook.

Mooi team
Ruud, jij blaakt van het zelfvertrouwen. Op televisie en vroeger ook op het veld. Heb je dit zelfvertrouwen altijd al gehad? En zowel in je privéleven als tijdens het voetballen?
Ik ben gewoon oprecht in de dingen die ik doe. Op televisie of waar je ook bent, moet je gewoon altijd jezelf zijn. Ik ben gelukkig vrolijk en heb een vrouw die ook vrolijk is. Ik heb ook geleerd: je moet je eigen team formeren, om maar even
in voetbaltermen te blijven. Je moet positieve mensen om je heen ver­zamelen. Dat is niet altijd makkelijk. Veel
mensen kunnen negatief zijn en energie zuigen. Dit gaat niet over exen hoor. Maar ik vorm met Karin nu wel een mooi team.
Zelfvertrouwen straal je ook uit als je goed in je vel zit. De ellende heeft me gemaakt tot de man die ik nu ben. Ik ben niet perfect. Sterker uit die periode komen is het mooiste dat er is. Dat je achteraf denkt : tjsezus, hoe heb ik dat voor elkaar gekregen?

Zijn er dingen uit het verleden waar je spijt van hebt?
Ruud: Natuurlijk. Maar ik heb liever spijt van dingen die ik heb gedaan dan dat ik spijt heb dat ik dingen niet heb gedaan. Ik heb weleens basgitaar voor de hele groep van AC Milan gespeeld. Dat kon ik helemaal niet. Achteraf krijg ik er nog kromme tenen van. Het ergste is dat ik er toen geen schaamte bij voelde.
Mark lachend: Heb je dat ook met zingen?
Ruud: Karin gaat ook altijd lachen! Heb jij in de top-10
gestaan? Heb jij in de top-3 gestaan? Nee! Ik had dat ook niet moeten doen, maar ik kan er wel om lachen.

Karin, vind jij Ruud romantisch?
Karin: Heel romantisch! Hij regelt altijd alles, is heel zorgzaam en komt vaak met verrassingen. Ik ben best wel vaak met hem op reis geweest of hij bedenkt uitjes. Het is een groot avontuur met hem eigenlijk.

Ruud, de liefde van de man gaat ook door de maag. Kan Karin lekker koken?
Ruud: Ja, ze kan wel koken. Maar wat ik leuk vond aan haar is dat ze meteen zei dat ze het niet graag deed. Maar ze kan het wel.
Karin: Ik kook wel hoor. Liefst pasta.

Wat is voor jullie een ultiem gezellige avond: bankhangen en
netflixen of uit eten met vrienden of jullie tweetjes?
Ruud: Uit eten inderdaad, met vrienden of met z’n tweeën. Wij houden wel van de gezelligheid. We houden ook rekening met de kinderen. Ik moet trouwens wel even zeggen dat ik heel blij ben met mijn ex-schoonmoeder Jadranka. Zij zorgt zo goed voor mijn zoon en dochter als ik er niet ben. Daar ben ik heel blij mee.

Bondscoach
Ruud, wat moet er gebeuren om jou als bondscoach van het Nederlands elftal te krijgen?
Ruud: Er moet rust zijn bij de bond. Ik weet niet of dat met andere mensen te maken heeft. Er is heel veel gebeurd. Ik ben nu blij dat ik het niet heb gedaan. Vooral omdat er allemaal dingen speelden die ik niet wist. Natuurlijk, als ik de kans zou krijgen dan… Maar dit was meer om het Nederlands Elftal te helpen. Als je altijd kritiek hebt hoe het anders moet, dan moet je dat ook durven waarmaken. Ik zou het wel doen, maar ik vind het nu niet aan de orde omdat Danny Blind er zit.
Is dat uit netheid?
Nee, meer dan gewoon netheid. En ik doe niet aan ‘als’. Leuke vragen hoor advocaat, je probeert het leuk, maar ‘als’ bestaat niet.
En in de toekomst?
Bondscoach? Ik weet van mezelf dat ik het kan, dat weet ik! En ik heb dat ook wel bewezen, met Chelsea heb ik echt wel wat gewonnen. Iedere coach heeft weleens slechte momenten, dat maakt iemand geen slechte coach. Ik ken de jongens wel. We kunnen zeker goed voetballen. Maar ik had eens
Arrigo Sacchi, oud-trainer bij AC Milan, uitgenodigd om aan te
geven hoe hij tegen ons voetbal aankeek. Hij moest lachen en gaf aan dat ze blij waren met ons spel. Door de opbouw van achteruit vielen er vaak gaten, zodat er makkelijk gescoord kon worden door de tegenpartij. Je moet niet iets willen doen wat te moeilijk is. Dezelfde problemen zie je nu bij Barcelona.
Danny heeft me weleens gebeld, die wilde mij als
assistent. Ik wens hem ook heel veel succes en hoop echt dat het hem gaat lukken. Toen ik commentator was bij een EK zonder Nederland, was ik niet blij. Kijk eens naar de grote clubs in de wereld. Daar zit geen Nederlandse coach meer tussen. Dan moet je toch bij jezelf te rade gaan? Als het verzoek om bondscoach te worden ooit een keer komt en ik kan het combineren met mijn privésituatie, ja, dan doe ik het. Maar dat zie ik dan wel.
Karin heeft het al een paar keer meegemaakt dat ik aanbiedingen krijg van clubs en dat ik in onderhandeling ga. Max vindt het heel leuk als ik het zou doen, maar ik heb gezegd dat het nu niet uitkomt. Ik wil er voor Max zijn. Dat heeft zwaarder gewogen. Ik praat wel met partijen, maar dan geeft mijn huidige privésituatie de doorslag. In Nederland of België ben ik overigens niet gevraagd door clubs.

Wat betekent Amsterdam voor jullie?
Karin: Heel veel. Ik ben hier opgegroeid. Toen ik op mijn 21e voor mijn toenmalige vriend naar Zaandam vertrok, vond ik dat eerst vreselijk en moest er enorm wennen. Ik leef nu elke dag in Amsterdam, en sport er ook.
Ruud: Ja, ik heb iemand die me achter de broek zit. Zij loopt zelfs marathons, een keer New York, Berlijn en twee keer
Amsterdam. Door haar heb ik nu een stok achter de deur.
Karin: We hebben het leuk samen zo.
Ruud: En je hoort toch waar we vandaan komen? Dat is
Amsterdams! Mijn moeder komt uit de Jordaan. Karin was helemaal verbaasd.
Karin: Ja, ik verwachtte een grote donkere dame, maar ze bleek heel erg blank te zijn.
Ruud: Ja, haha. Maar we zijn er ook achter gekomen dat we op dezelfde middelbare school hebben gezeten. Nee, we hebben elkaar nooit gezien daar, er zaten toch wel wat jaartjes tussen, haha.

Politiek
Ruud, je hebt een bepaald idee over de politiek volgens mij. Wat moet er anders volgens jou?
Ruud: De politiek is te veel op de dialoog gericht. Je kunt geen dialoog meer voeren, want iedereen die hier in Nederland is of blijft, kent de wet. Als er een vechtpartij is geweest, lopen de betrokkenen zo snel mogelijk naar de politie om als eerste aangifte te doen. Iedereen weet hoe het werkt. Maar als mensen zich niet willen gedragen, ben ik voor de harde hand. Dat is het enige dat helpt. Ik vind het belachelijk dat de politie wordt aangeklaagd voor hun manier van optreden. Als ik een filmpje zit te kijken van een jongen die een broodje in een bus eet, wat daar kennelijk niet mag, dan heeft de filmer het alleen over het optreden van de politie. Terwijl het moet gaan over het feit dat die jongen een broodje eet in een bus waar dat niet mag. Dat is de regel in die bus. Houd je gewoon aan de regels.
Wat moet er dan gebeuren?
Ik vraag weleens aan mensen: ‘Doe je dit ook in Spanje bij de Guardia Civil?’ Nee, antwoorden ze dan. Omdat je daar dan een paar rossen krijgt. Ik zeg niet dat de politie hier moet gaan rossen, maar agenten mogen wel hard optreden. Dat is de
enige manier om respect te krijgen. Dat bereik je niet met een dialoog. De politie moet harder kunnen optreden. Laat maar zien wie het gezag heeft op straat. Dat schrikt namelijk af. Agenten moeten meer kunnen verdienen en ik ben voor die taser en verlengde wapenstok. Ik wil gewoon orde op straat. Als jij een grote bek hebt, krijg je een grote bek terug.

Wil je de politiek in?
Nee, zeker niet, maar ik wil dat de politie veel harder kan
optreden en dat ze niet zomaar kunnen worden aangeklaagd of zo. En natuurlijk moet er wel een toezichtsorgaan zijn. Het moet niet uit de klauwen lopen. We leven nu in een maatschappij waar mensen misbruik maken van de regels en daar kan ik niet tegen. Dat werkt niet. Ik ben gewoon van de harde hand.
Ook als ik zie hoe sommige kinderen tegen hun ouders tekeergaan. Dat is niet normaal. Ik heb Max ook weleens klap op zijn reet gegeven of bij zijn oor gepakt. Mijn vader zei
gewoon: ‘Pak jij even die bamboestok?’ Hij liet me gewoon de stok zelf halen waar ik dan een tik mee kreeg. Nou, dan leer je wel manieren. En ik heb echt niet minder respect voor mijn vader daardoor.

Tot slot zijn wij wel heel benieuwd naar jullie volgende stap! Ik neem aan dat er geen kinderwens meer is. Maar wat iedereen wil weten: kunnen we een bruiloft verwachten?
Karin: Haha, nee, geen kinderwens nee. Maar een huwelijk ook niet hoor. Ik hecht er geen waarde aan. Tja, als hij me ­
zou vragen, zou ik het leuk vinden omdat je gek bent op ­elkaar. Maar hij hoeft het niet te vragen en het is ook echt geen issue.

(streamers waarin ze op elkaar reageren)

Ruud: We hebben nog geen één onvertogen woord gehad. Geen één!
Karin: Misschien komt dat als we gaan samenwonen…

Karin: In het begin was die media-aandacht wel raar. Dat ze alles gaan uitzoeken
Ruud: Maar als je geschoren wordt, moet je gewoon stil blijven zitten

Ruud: De politie moet harder kunnen optreden. Laat maar zien wie het gezag heeft op straat