De nieuwe lichting voetbalvrouwen

27 november 2018

Hij kan een potje voetballen en zij kan lekker shoppen, van zíjn geld. Verder dan dat komen sommigen niet als het gaat over voetballers en hun vrouwen. Nou, leer deze stellen maar eens kennen. Hij kan inderdaad een aardig potje voetballen, maar zij is met heel andere dingen bezig dan winkel in, winkel uit!

Nathalie den Dekker

In 2012 was je Miss Nederland en heb je Nederland vertegenwoordigd op de Miss Universe-verkiezing in Las Vegas. Hoe heb je dat ervaren?


‘Miss Nederland is een ontzettend leuke ervaring geweest. Als meisje uit een klein dorpje in Brabant, opgegroeid op een champignonkwekerij, ging er een wereld voor me open. Ik kreeg de kans de wereld rond te reizen en er wat van te zien en het heeft zeker mijn ogen geopend. Voor Miss Universe was ik nog nooit in Amerika geweest. Na Miss Universe kreeg ik een modellencontract met de hoofdsponsor Farouk – bekend van de Chi Haircare en BioSilk producten – en het jaar erop had ik shoots en evenementen in New York, Miami, Chicago, Houston, Los Angeles, noem maar op. Verder werkten ze samen met de New York Film Academy en heb ik dus ook nog een aantal maanden in New York gewoond en hier een aantal cursussen op hoog niveau kunnen volgen en doen. Ik heb echt een passie ontwikkeld en een andere kant van mezelf ontdekt. Eenmaal terug in Nederland wist ik: hier wil ik voorlopig nog even mee verder.’

Toen ben je aan de slag gegaan als televisiepresentatrice?

‘Klopt, ik heb al verschillende programma’s mogen presenteren in de afgelopen jaren. Vooral middagprogramma’s, wat een ontzettend leuke ervaring is geweest. Je komt door heel Nederland, ontmoet verschillende mensen en neemt overal een kijkje in de keuken. Je leert heel erg wat er speelt in de maatschappij en ontwikkelt mensenkennis.’

Waar kunnen mensen jou van kennen?

‘Bijvoorbeeld van LifestyleXperience, Woontips (RTL4), Samen sterk (SBS6), Business tips (RTL7). Verder heb ik verschillende modellencampagnes gedaan, dus het is niet vreemd als je me in een advertentie, commercial of op een billboard voorbij hebt zien komen.’

Ben je altijd al ondernemend geweest?

‘Mijn beide ouders zijn ondernemers. Mijn vader heeft een champignonkwekerij en mijn moeder werkt zelfstandig in de zorg. Het grappige is eigenlijk dat mijn vader ontzettend hard werkt en ik altijd heb gedacht dat ik dat later nooit zou willen. Nu denk ik dat ik inmiddels zeker zo veel werk, maar heb ik geleerd dat je veel meer aankunt dan je denkt. Vooral als je doet wat je leuk vindt en je jouw passie volgt. Gelukkig heb ik nu een lieve vriend die af en toe aan de rem trekt en de benodigde rustmomenten inlast. Daar kan ik dan gelukkig wel van genieten.’

Je vriend is Nick Marsman. Heb je last van het stigma voetbalvrouw?

‘Eigenlijk (nog) helemaal niet, gelukkig. Ik ben al enkele jaren zelf bezig om mijn passie te volgen en mijn ambities na te jagen en mijn carrière te ontwikkelen, dus ik denk dat ik inmiddels al wel een eigen naam heb op mogen bouwen. Het fijnst is natuurlijk als mensen je respecteren en kennen om wie je bent en wat je doet, en niet als ‘vrouw van’.’

Waar ben je het meest trots op in jouw carrière?

‘Ik ben wel heel trots dat ik naast alle geweldige reizen en avonturen ook nog mijn titel meester in de rechten gehaald heb. Sinds februari heb ik de advocatuur weer opgepakt en ben ik aan de slag gegaan als strafrechtadvocate in Den Haag.’

Waarom strafrecht?

‘Het strafrecht vormt voor mij een grote uitdaging. Je staat mensen bij die zich in een kwetsbare positie bevinden op belangrijke momenten in hun leven. Verder vond ik het goed om naast alle ervaringen in de entertainmentsector, ook een andere realiteit van de maatschappij te ervaren. Betere mensenkennis te ontwikkelen.’

Blijft er nog tijd over voor jouw grote passies, namelijk presenteren en modellenwerk?

‘Zeker, ik blijf af en toe nog opdrachten doen die ik leuk vind of voor vaste merken waarvoor ik werk. Verder af en toe een presentatieklus. Dankzij de afwisseling blijf ik goed in balans en kan ik continu met plezier en voldoening op mijn werk gefocust zijn.’

Wie is jouw grote voorbeeld?

‘Mensen die hun dromen en passies blijven najagen en niet zomaar opgeven, daar heb ik respect voor.’


Wat voor moeilijkheden heb je moeten overwinnen?

‘Omgaan met de meningen en kritiek van anderen. Dat vond ik wel lastig. Vooral tijdens de Miss Nederland-periode, toen dit nog vrij nieuw voor me was. Iedereen vindt overal wel iets van en ik ben iemand die graag alles zo goed mogelijk wil doen en mensen tevreden wil houden. Inmiddels weet ik dat dit niet gaat en dat je dit vooral ook niet moet blijven proberen. Meningen en smaken verschillen, dus je kunt nooit in iedereens ogen altijd alles goed doen.’

Wat heb jij eigenlijk met Amsterdam?

‘Als je in een stad woont, dan toch het liefst Amsterdam. Ik heb in meerdere steden in Nederland gewoond, maar Amsterdam blijf ik toch echt het leukst vinden. Er is altijd iets te doen. Het is een mooie, bruisende stad met veel historie, een gemengd publiek en een goede sfeer. Ondanks een druk leven is er altijd wel de kans om iets leuks te doen, met vrienden af te spreken en er echt even tussenuit te zijn. Elke dag van de week. De mogelijkheden zijn eindeloos. Vandaar dat ik daar binnenkort ook weer naartoe ga verhuizen samen met Nick.’

Hoe en wanneer hebben jullie elkaar ontmoet en wat is het geheim van een succesvolle relatie met twee eigen carrières?

‘Nick en ik hebben elkaar ontmoet in Amsterdam, met uitgaan, via een gemeenschappelijke vriend. In een relatie vind ik het belangrijk dat je naast een leven samen ook beiden nog een eigen leven hebt, met een eigen carrière, ambities en doelstellingen.

Daarbij kun je er wel voor elkaar zijn en elkaar ondersteunen. Zo kom je beiden verder. In een relatie moet je elkaar de ruimte geven om te groeien. Dat zit bij ons wel goed en dat houdt het ook leuk, omdat je altijd genoeg dingen hebt om te delen en om over te praten. Het houdt balans in een relatie.’

Stel je voor dat jouw man voor zijn werk naar het buitenland zou gaan, ga je dan mee?

‘Zelf heb ik al in allerlei verschillende landen gewoond. Ik vind het heerlijk om andere plaatsen en landen en culturen te verkennen en als je de kans krijgt dit voor je werk te doen, is dat alleen maar ideaal. Ik vind redelijk makkelijk mijn weg en pas me goed aan. Het buitenland lijkt me een leuk avontuur om samen mee te maken en deze ervaring samen delen maakt je relatie denk ik ook weer sterker.’

Waarschijnlijk spelen sport en gezonde voeding een belangrijke rol in jouw leven?

‘Ik ben te weinig bewust met voeding bezig. Ik geniet gewoon heel erg van lekker eten. Dat maakt me oprecht gelukkig en dit betekent dus ook toetjes, chips, koekjes, frietjes en andere lekkere dingen. Dit zou ik niet kunnen missen. Verder steeds weer een nieuw restaurantje ontdekken. Er is eigenlijk niets wat ik me kan bedenken dat ik niet lust. Aan de andere kant hou ik wel van sporten. Een paar keer per week naar de gym, maar verder niet met een bepaald schema of trainingsplan. Als ik straks weer in Amsterdam woon, lijkt het me wel heel leuk misschien weer eens een les in iets te gaan volgen, zoals pilates of yoga. Mijn flexibiliteit mag nog wel wat verbeterd worden.’

Wat zou je nog willen doen in jouw carrière of wat gaan we nog van jou verwachten?

‘Wat ik leuk zou vinden is een primetimeshow presenteren, of mijn acteercursussen omzetten in het echte werk en een keer in een leuke serie acteren.’

Wat zijn je kersttradities?

‘Gewoon heerlijk gezellig eten met de familie en pakjesavond en spelletjes doen.’

Heb je advies voor de toekomstige generatie?

‘Geloof in jezelf en geniet van alle momenten. Het is niet erg om fouten te maken, maar het is jammer later terug te kijken met spijt over alle dingen die je niet geprobeerd hebt.’

Nick Marsman

Hoe is het om bij FC Utrecht te spelen?

‘Op voetbalgebied is het momenteel nog niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Sinds ik vorig seizoen overkwam van FC Twente, heb ik helaas weinig gespeeld en kamp ik momenteel ook met een enkelblessure. In januari ben ik volgens de planning weer volledig fit, dan hoop ik het laatste halfjaar van mijn contract mijn kwaliteiten nog te laten zien aan het publiek.’

Wat kenmerkt een goede keeper?

‘Uiteraard heb je talent en kwaliteit nodig, maar het draait voornamelijk om het mentale gedeelte. In een wedstrijd krijg je in verhouding met de speler weinig balcontacten. Maar je moet wel minimaal 90 minuten lang je focus houden voor die ene redding die je moet maken. Dat gaat vaak allemaal in een fractie van een seconde, dus je moet in die korte tijd anticiperen op de situatie en precies de juiste handelingen verrichten zodat je die redding kan maken.’

Wat is de grootste angst van een keeper?

‘Een blunder maken op een cruciaal moment. Dan kan je in een vol stadion wel door de grond zakken. Want je stelt iedereen teleur, inclusief jezelf! Tegenwoordig wordt er als ‘beloning’ ook vaak nog weken of maanden over nagepraat, als keeper moet je dan echt wel mentaal weerbaar zijn! Elke keeper maakt weleens een blunder, dan gaat het erom hoe je daarop reageert. Een fout is in 90 procent van de gevallen een doelpunt.’

Hoe ben je ontdekt?

‘Ik speelde in de jeugd van mijn amateurclub Rohda Raalte. Daar werd ik al vroeg geselecteerd voor de nationale districtselftallen, waar altijd veel scouts komen kijken. Op mijn elfde werd ik uitgenodigd door Go Ahead Eagles en toentertijd FC Zwolle, dat vonden mijn ouders nog wat te vroeg. Uiteindelijk ben ik op mijn twaalfde naar FC Twente gegaan.’

Hoe was jouw debuut?

‘Onvergetelijk natuurlijk. In 2011 werd Co Adriaanse trainer van FC Twente. Hij zag het echt met mij zitten, gaf mij in de voorbereiding al veel speeltijd. Hij gunde het me eerder al om mijn debuut te maken in de beker. Toen kwam hij een dag voor de wedstrijd naar mij toe: ‘Nick, jij gaat spelen morgen’. De eerste keeper, Nikolai Michajlov, was niet fit genoeg. We wonnen 0-4 uit bij RKC Waalwijk. Een week later mocht ik mijn debuut in Europa ook nog maken, uit tegen Wisla Krakow. Helaas werd hij in de winter ontslagen. Voor mij nog altijd een vreemde beslissing. We stonden tweede in de Eredivisie en waren door in Europa. De vraag om de terugkeer van de kampioenscoach Steve McClaren was blijkbaar te groot.’

Wie zijn jouw voorbeelden?

‘Mijn vader is mijn grote voorbeeld, zijn persoonlijkheid en kennis. Daar was en ben ik nog steeds erg jaloers op. Als keeper was ik vroeger altijd groot fan van Sander Westerveld, zijn uitstraling en reflexen. Tegenwoordig Manuel Neuer; hij is zo volmaakt, echt een machine.’

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

‘Tot een aantal jaren geleden was ik wel erg gebonden aan een aantal rituelen. Muziek luisteren in de bus naar het stadion, een bepaalde manier van aankleden, warming-up altijd precies hetzelfde. Inmiddels hecht ik er weinig waarde meer aan. Ik weet van mezelf dat ik een goede keeper ben, en ik ga echt niet beter spelen als ik eerst mijn linkerschoen aantrek en dan mijn rechter. Het zit allemaal in je hoofd, je moet vrij zijn en je goed voelen om optimaal te kunnen presteren. Sommigen hebben daar houvast en rituelen voor nodig. Bij mij werkt dat niet, dan raak ik afgeleid als daar iets in misgaat. Ik ben chill en gefocust als ik vrij ben in mijn hoofd, dus geen rituelen, gewoon lekker alles op me af laten komen.’

Wat is je favoriete Netflix-serie?

‘Ik kan echt genieten van een goede serie. De meeste klassiekers heb ik allemaal al gezien, Suits, Game of thrones, Homeland en ga zo maar door. Inmiddels kijken we meestal op Videoland, daar staan een hoop andere series op. Momenteel kijk ik samen met mijn vriendin The imposters. Die kijkt wel lekker weg! Mijn alltime favoriet is nog steeds Entourage!’

Wat is je grootste highlight tot nu toe?

‘Lastig, ik heb zo veel mooie momenten meegemaakt in het voetbal. Het kampioenschap met FC Twente in 2010 bijvoorbeeld. Hoewel ik zelf niet speelde, was het echt onvergetelijk om mee te maken. Wat het allemaal teweegbracht in de regio. Voor het eerst kampioen van Nederland. Het was complete chaos in het oosten: stad en snelwegen afgezet. Heel Twente stond een week lang op straat om het te vieren. Zelf hecht ik de meeste waarde aan de promotie met Go Ahead Eagles, waar ik een jaar op huurbasis speelde. Toen speelde ik wel alles en we promoveerden onverwachts, na 21 jaar, naar de Eredivisie. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan terugdenk.’

Wat doe je buiten het voetbal?

‘Ik ben iemand die graag bezig is en ik krijg energie van dingen ondernemen. Met een paar teamgenoten golf ik wel regelmatig, lekker rustgevend in de buitenlucht een paar holes lopen. Nu wonen we in Utrecht, midden in het centrum, en gaan daardoor geregeld even een koffietje doen in de stad of een hapje eten. En waar het kan spreek ik met vrienden af om iets te ondernemen.’

Hoe lang zijn jullie al samen en wat spreekt je het meeste aan in Nathalie?

‘We kennen elkaar inmiddels anderhalf jaar en zijn nu bijna een jaar samen. Via een gemeenschappelijke vriend kwamen we elkaar tegen. Ik was meteen verkocht door haar lach en uitstraling. Ze heeft voor mij alles wat ik belangrijk vind bij een vrouw. Ze is mooi, slim, lief en zorgzaam. Haar doorzettingsvermogen en het feit dat ze heel zelfkritisch is spreken mij denk ik wel het meest aan.’

Een avondje uit of lekker samen op de bank?

‘Een jaar geleden absoluut een avondje uit. Voor nu een combinatie. Lekker een hapje eten buiten de deur, en dan lekker samen op de bank afsluiten met een serie. Alhoewel ik ook wel echt kan genieten van een avondje stappen op z’n tijd.’

De andere mannen van dit verhaal hebben pas een kindje gekregen, begint dat al te kriebelen?

‘Haha! Ja, dat zijn twee prachtige kindjes! We zijn momenteel beiden nog erg druk, maar de wens is zeker daar. Mochten we zo gezegend zijn om kinderen te kunnen krijgen, zal het er wel van komen.’

Hoe vieren jullie de kerst?

‘Zoals vele families, denk ik, hebben we altijd de traditie om kerst met de familie te vieren. Cadeautjes onder de boom, lekker uitgebreid eten en de avond vullen met verschillende spelletjes.’

In deze tijd van het jaar gaat ook de transfermarkt open. Heeft dat voor jullie nog gevolgen?

‘Nee, daar ben ik momenteel helemaal niet mee bezig. We gaan lekker genieten van een vakantie eind december. Daarna bereid ik me weer voor op de tweede seizoenshelft, daarin hoop ik mezelf weer te kunnen laten zien bij FC Utrecht.’

Wat heb jij eigenlijk met Amsterdam?

‘Ik hou erg van de Amsterdamse sfeer en gezelligheid; er is altijd wat te beleven. Verder heb je heel veel leuke restaurantjes en lunchspots, we houden ervan om telkens weer nieuwe hotspots te ontdekken. Sinds kort hebben we na een lange zoektocht een huisje gekocht in Amsterdam, dus straks kunnen we de stad van dichtbij verder verkennen.’

 

Naomi Veltman

Wat heb jij met Amsterdam?

‘Ik ben opgegroeid in Landsmeer, een dorpje naast Amsterdam, en ben eigenlijk vanaf mijn twaalfde dagelijks in Amsterdam voor school. Ik vind het een fijne stad; alles is dicht bij elkaar, er leven veel verschillende mensen en er is altijd wat te doen. Het is gewoon een prachtige stad.’

Hoe is het idee ontstaan om een eigen webshop te beginnen?

‘Altijd als ik iets leuks zag op een webshop, was ik meteen 50 of 60 euro kwijt. Zo kwam ik eigenlijk op het idee voor Shop for less, een webshop die als concept alles onder 25 euro had. Zo weten mensen waar ze aan toe zijn, en kun je altijd een leuk cadeautje of accessoire vinden voor een leuk bedrag.’

Ben je altijd al ondernemend geweest?

‘Ik ben altijd creatief geweest en had altijd een verlangen om zelf iets te beginnen, maar dat is door de jaren heen wel steeds iets anders geweest. Zo heb ik ook altijd erover gedroomd om een eigen lunchtent te beginnen.’

Waar ben je het meest trots op in jouw carrière?

‘Op wat ik heb neergezet met Shop for less. Zonder veel geld te investeren heb ik toch een website opgezet waar ik trots op kan zijn. Ik doe alles zelf, ook al zal de groei van mijn webshop daardoor langzamer gaan dan wanneer ik allerlei mensen in dienst zou nemen.’

Heb je last van het stigma voetbalvrouw?

‘Toen ik net samen was met Joël, had ik heel erg het idee dat ik mezelf moest bewijzen, nu heb ik daar totaal geen last meer van. Ik weet hoe onze relatie in elkaar steekt en wat andere mensen daarvan vinden, maakt mij niks meer uit.’

Wanneer hebben jullie elkaar ontmoet en wat is het geheim van een succesvolle relatie?

‘We hebben elkaar iets meer dan vijf jaar geleden ontmoet en onze eerste date was in Haarlem. We hadden eigenlijk vanaf de eerste minuut al een klik en zijn sinds toen onafscheidelijk. Het geheim van onze relatie is wederzijds respect voor elkaar en elkaars dromen, en veel tijd samen besteden. Blijven investeren in elkaar en elkaar door dik en dun steunen.’

Wat vind je het leukst aan Joël?

‘We kunnen alles samen doen, hij is mijn beste vriend, man en maatje ineen. Verder vind ik het leukst aan hem dat hij altijd bescheiden is, heel erg hard werkt om zichzelf te verbeteren en dat hij heel erg lief is voor iedereen om hem heen.’

Wie is jouw grote voorbeeld?

‘Ik heb er twee. Joël, hij heeft zo veel doorzettingsvermogen en rust in zich. Ik wou dat ik daar een deeltje van kon overnemen. En mijn moeder. Ze heeft altijd hard gewerkt en voor mijn zus en mij gezorgd. Zeker nu ik zelf een kindje heb, heb ik daar nog meer respect voor.’

Welke moeilijkheden heb je moeten overwinnen?

‘Het moeilijkst aan dit leven vind ik dat iedereen een mening heeft en dat we soms vergeten dat we allemaal mensen zijn. Dat overwinnen is nog steeds niet helemaal gelukt, maar elke dag gaat dat een stapje beter.’

Wat is het belangrijkste advies dat iemand jou ooit heeft gegeven?

‘Never a failure, always a lesson.’

Stel je voor dat jouw man voor zijn werk naar het buitenland zou gaan, ga je dan mee?

‘Zonder twijfel.’

Je zei al dat je onlangs moeder bent geworden. Hoe heb je de zwangerschap ervaren?

‘Mijn zwangerschap verliep heel erg goed, ik vond alleen de laatste weken zwaar voor mijn rug en bekken enzovoorts.’

Hoe heeft het moederschap jouw leven beïnvloed?

‘Ik denk dat ik een stuk rustiger ben in mijn hoofd, het allerbelangrijkst is mijn gezinnetje.’

Wat is je advies voor de toekomstige generatie?

‘Altijd hard blijven werken voor je dromen, en blijf altijd bescheiden, waar het leven je ook brengt.’

Hoe valt het moederschap te combineren met jouw carrière? Of neem je een time-out?

‘Mijn webshop doe ik thuis, alleen kom ik er heel moeilijk aan toe als de kleine thuis is. Ze gaat sinds twee maanden elke vrijdag naar de kinderopvang en dan kan ik weer gaan werken.’

Wat zijn je kersttradities?

‘Elke kerstochtend, ontbijt bij mijn moeder thuis en dan een kerstboom vol cadeautjes eronder. Lekker hard kerstmuziek luisteren (het liefst al in september), ik ben echt gek op kerst.’

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

‘Een mooie carrièrestap voor Joël, een gezond leven voor ons allemaal en nog veel mooie dingen meemaken in het leven.’

Wat is je lievelingseten/restaurant?

‘Soto ajam. Mijn lievelingsrestaurants zijn Mr Porter en Sazanka.’

Wat is volgens jou de beste Netflix-serie?

‘Prison break, Modern family, Making a murderer, How to get away with murder.’

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

‘Leuke dingen doen met het gezinnetje, series kijken, gezellig eten met vriendinnen.’

Joël Veltman

Wat heb jij met Amsterdam?

‘Amsterdam voelt als mijn thuis; ondanks dat ik er niet geboren ben, voel ik me wel Amsterdammer. Toen ik klein was, woonde ik in IJmuiden en Beverwijk, maar sinds mijn tiende kom ik al

dagelijks in Amsterdam. Sinds twee jaar woon ik hier en ik zou het geen enkel probleem vinden hier altijd te blijven wonen.’

Wat kenmerkt een goede voetballer?

‘Inzicht, voetbalgogme en presteren onder druk.’

Wat is de grootste angst van een voetballer?

‘Langdurig geblesseerd raken.’

Hoe ben je ontdekt?

‘Op mijn tiende heb ik mij in laten schrijven voor de talentendagen, daar ben ik uiteindelijk gescout.’

Wilde je altijd al profvoetballer worden?

’Ja, dat heb ik altijd al gewild, zeker toen ik bij Ajax terechtkwam. Ik begon met voetballen toen ik 6 was en op mijn tiende kwam ik bij Ajax.’

Hoe was jouw debuut?

‘Mijn debuut was tegen NEC, we stonden al ruim voor en met knikkende knieën kwam ik het laatste kwartier erin.’

Wat is het belangrijkste advies dat iemand jou ooit in jouw carrière heeft gegeven?

‘Gery Vink: ‘Altijd net iets meer doen dan de rest.’’

Wie zijn jouw voorbeelden?

‘Jaap Stam en Maarten van der Weijden.’

Wat is de grootste verandering in jouw manier van spelen van de afgelopen jaren?

‘Van centrale verdediger naar rechtsback, ik ben minder ‘mooi’ gaan spelen. Vroeger wilde ik alles altijd voetballend oplossen; nu is een bal uit het stadion schieten vaker de optie.’

Wat was je grootste obstakel tot nu toe?

‘Blessureleed.’

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd? Zijn er bepaalde rituelen die je altijd doet?

‘Altijd op een ontspannen manier, ik heb geen rituelen.’

Wat waren je highlights tot nu toe?

‘Mijn debuut bij Ajax, mijn debuut bij het Nederlands elftal, het WK in Brazilië en de Europa League-finale.’

Hoe vier jij de kerst?

‘Met familie samen zijn en een mooie kerstboom met cadeautjes eronder voor elkaar.’

In deze periode gaat de transfermarkt weer even open, beïnvloedt dat de feestdagen?

‘Tot nu toe heeft het mij niet beïnvloed.’

Heb je geheimen, tips of advies voor de nieuwe generatie?

‘Blijf altijd hard werken en heb altijd vertrouwen in jezelf .’

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

‘Dat ik weer helemaal fit word en dat er mooie sportieve momenten voor mij komen.’

Wat is het leukst aan Naomi?

‘Ik vind mijn vrouw niet alleen de liefde van mijn leven, maar we zijn ook beste vrienden. Wat we ook doen, we hebben altijd lol en ze staat altijd voor me klaar.’

Wat is jouw lievelingseten/restaurant?

‘Spinazie à la crème met gehaktbal en aardappel. Mijn favoriete restaurants zijn Mr Porter en Sazanka.’

Wat is volgens jou de beste Netflix-serie?

‘Prison break en Shooter.’

Als ik geen voetballer was, dan was ik …

‘Sportleraar.’

Ben je nog goed in andere sporten?

‘Ik hou van tennis en golf.’

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

‘Wandelen met onze hondjes, golfen en ‘playstationen’.’

Marrit Nicolai

Wat heb jij met Amsterdam?

‘Als Friezin was Amsterdam voor mij een openbaring. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van Friesland, maar wat heb ik het vaak saai gevonden in mijn tienerjaren. Dan vroeg ik mezelf af: is dit het? Huisje-boompje-beestje in je geboortedorp? Het benauwde mij enorm, Amsterdam liet mij het echte leven zien. Van verlegen meisje ben ik hier een zelfverzekerde volwassen vrouw geworden.’

Je hebt al veel succes geboekt als danseres en model. Wat is jouw drijfveer?

‘Het is vooral dat ik elke keer nieuwe prikkels nodig heb. Als ik als danseres twee keer dezelfde show op dezelfde locatie moest doen, had ik er al geen zin meer in. Tijdens de wereldtournee met Armin van Buuren heb ik dezelfde show steeds opnieuw gedaan, maar elke keer in een wereldstad met 10 tot 20.000 mensen die helemaal hyped waren. Dat is zo geweldig. De ene dag doe je een show in Shanghai voor 15.000 mensen, vervolgens stap je het vliegtuig in en dan sta je in Macau een show te doen. Ik ben zo enorm dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken. En dan alle afterparty’s niet te vergeten. Ik ben na deze wereldtournee ook meteen gestopt als danseres. Het is zo’n lekker gevoel om op je hoogtepunt te stoppen, op die manier denk je er altijd liefdevol aan terug. Ik heb dit ook op mijn zestiende met topsport gedaan na een Europees kampioenschap in Griekenland.’

Wat zijn je volgende stappen in je carrière en ben je altijd al zo ondernemend geweest?

‘Nu is het tijd voor een nieuwe fase. Ik ben net mama geworden en dacht dat het modellenleven daarmee afgelopen was. Je hoort namelijk altijd die verhalen over zwangerschapkilo’s die er nooit weer afgaan. Nu weet ik dat die vrouwen dit allemaal als excuus hebben gebruikt. Ze nemen de negen maanden als een soort van halleluja voor toetjes, chips en m&m’s en zeggen vervolgens geen tijd te hebben voor het sporten door het moederschap. Mijn gevoel zei dat dit anders kon en ik ben mij vanaf het moment dat we wisten een kindje te willen hierin gaan verdiepen. Zowel qua voeding als op sportgebied. Samen met een personal trainer van Dreamfit hebben we mijn hele sporttraject vanaf week twaalf vastgelegd. Daarover ben ik nu een boek aan het schrijven voor de zwangere vrouw. Je kunt het zien als een soort van work-outgids met elke week een trainingsschema, informatie over de ontwikkeling van jou en je baby en een gezond recept afgestemd op de behoefte van je hormonen. De recepten worden samengesteld door By Kees, een gezonde lunchspot in Heerenveen. En dan knaagt er altijd nog een verborgen verlangen om presentatrice te worden. Al van jongs af aan keek ik met zo veel bewondering naar Wendy van Dijk, maar ik ben jarenlang te verlegen geweest om dit toe te geven. Je kunt iets willen of denken te willen, maar dan rest altijd nog de vraag: kan ik dit wel? Als ik klaar ben met het schrijven van mijn boek wordt het tijd om mij hier verder in te verdiepen. Ik probeer uit alles het beste te halen waarvan ik denk: dit is wat ik wil. Het is dan puur een kwestie van loslaten wat andere mensen denken en van je onzekerheid je kracht maken. Angst is namelijk de slechtste raadgever die er is.’

Heb je last van het stigma voetbalvrouw?

‘Extern heb ik er geen last van, want mijn omgeving weet hoe ik ben en ziet ook dat ik een harde werker ben. Intern heb ik er wel last van. Ik heb een angst om afhankelijk te worden en wil voor mezelf daarin vaak bewijzen dat ik geen echte voetbalvrouw ben. Toen ik Warner leerde kennen, was ik al vrij snel jarig en heb hem gesmeekt om geen cadeau voor mij te kopen. Sindsdien hebben we dat helemaal afgeschaft en dat geeft mij enorm veel rust. Als ik iets wil hebben, zorg ik dat ik er hard voor werk en het kan kopen. Van Warner accepteer ik vooral heel veel liefde en goede zorgen.’

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet en wat is het geheim van een succesvolle relatie met twee eigen carrières?

‘Ik heb ooit drie maanden bij een fashionbrand gewerkt en kreeg de opdracht om het lookbook te ontwerpen. Als feeling voor het ontwerp werd mij een blad voorgeschoteld ter inspiratie. Je raadt het al, in dat blad stond een foto van Warner. Deze foto sprak mij erg aan; hij straalde zo veel rust uit dat ik hem ging opzoeken op Instagram. Natuurlijk kreeg de foto een like en dat was Warner niet ontgaan. Een paar weken later zaten we op een maandagavond in een café samen een drankje te doen. De tijd vloog voorbij en we werden vriendelijk verzocht onze avond ergens anders voor te zetten. Sindsdien hebben we altijd contact gehad maar pas grote stappen gezet na een dik half jaar.’

Waar ben je het meest trots op in jouw carrière?

‘Ik heb inmiddels voor alle grote sportmerken mogen werken. Een campagneshoot voor Asics, een lookbookshoot voor Puma, webshop voor Adidas en ik ben meerdere keren voor Nike naar Amerika gevlogen. Maar het meest trots ben ik toch echt op de wereldtournee van Armin van Buuren. Het heeft mij als persoon zo gevormd. Ik had vaak nog een bepaalde onrust in mij en een verlangen naar reizen en dat heb ik nu allemaal af kunnen sluiten. Hierdoor wist ik ook meteen dat ik klaar was voor het moederschap. Ik hoef niet meer op ieder feestje te staan. Mijn gezin staat nu bovenaan.’

Wilde je altijd al danseres/model worden?

‘Nee, toen ik heel klein was, wilde ik arts worden. Door mijn topsportverleden ben ik echter van vwo naar de havo overgestapt. Achteraf vind ik dat wel erg jammer, want alle studies op het hbo waren het een soort van net niet. Ik heb een blauwe maandag fysiotherapie gestudeerd, net zoals Warner overigens, en toen liep ik vast. Ik had mijn topsportcarrière afgesloten, maar die bewegingsdrang bleef. Zodoende kwam ik uit op de dansacademie. Ik was dat turnstertje die als een houten klaas danste, maar ze zagen gelukkig wel potentie. Mijn cijfers waren niet al te best, vooral op hiphop scoorde ik dramatisch laag en toen de school zich begon te richten op musical was ik snel gevlogen. Ik miste het studeren en verhuisde naar Amsterdam voor een studie crossmediale communicatie. En toen begon alles ineens te lopen: het modellenwerk en het dansen. Ik verdiende een mooi

zakcentje bij tijdens het studeren totdat het werk uit de hand liep en niet meer viel te combineren. Mede door mijn deelname aan So you think you can dance.’

Wie is jouw grote voorbeeld?

‘Ik heb Wendy van Dijk altijd als mijn grote voorbeeld gezien, nu zijn er meerdere vrouwen die mij inspireren. Echt een voorbeeld heb ik niet meer, omdat ik het belangrijk vind dat je dingen doet vanuit je hart.’

Welke moeilijkheden moest je overwinnen?

‘Na het stoppen met turnen en acrobatiek viel ik echt in een gat. Mijn prestatiedruk en perfectionisme kon ik daarin niet meer kwijt. Ik werd erg onzeker en wilde zeg maar overal de controle over houden. De dansacademie en het leven in Amsterdam hebben mij goed gedaan. Langzaamaan leerde ik mijzelf kennen in plaats van vluchten in een sport of iets dergelijks. Dat was niet altijd even makkelijk. Van stilte word je nogal onrustig, maar de jaren hebben mij geleerd om die stilte juist op te zoeken en dan vandaaruit weer verder te handelen en mijn dromen waar te maken.’

Wat is het belangrijkste advies dat iemand jou ooit heeft gegeven?

‘Dat zijn er wel meerdere eigenlijk. Ik heb vele mensen mogen ontmoeten die mij bewust en onbewust adviezen hebben gegeven. Vaak vul je als mens al in hoe de ander gaat reageren, oftewel je kleurt de tekening al in en durft daardoor bepaalde dingen niet te zeggen en niet te ondernemen. Maar niet met elke stap die je zet gebeurt iets ernstigs. Je gaat niet dood. Als mensen het er niet mee eens zijn, dan is dat hun probleem. Val je of is iets niet gelukt, dan is dat een les voor de volgende keer. Je hebt juist obstakels nodig om te komen waar je wilt zijn.’

Waarschijnlijk spelen sport en gezonde voeding een belangrijke rol in jouw leven?

‘Ja, tot vervelens toe soms, maar als je je geld verdient met je lichaam, heb je geen keus. Ik dacht eerst ook: yes, ik ben zwanger, nu mag ik eindelijk de touwtjes laten vieren. Totdat ik mij erin ging verdiepen. Alles wat je eet, geef je door aan je baby. Er zijn zelfs studies die bewijzen dat allergieën en bepaalde ziektes worden veroorzaakt door wat jij als zwangere vrouw hebt gegeten. Buiten dat word ik ook echt moe en humeurig van slechte voeding. Je komt een soort van in een negatieve vicieuze cirkel terecht. Ik geloof er heilig in dat slaap, voeding, energie en beweging heel nauw met elkaar verbonden zijn. Laat je een van deze pijlers verwaarlozen, dan heeft dit effect op de andere. Ongezonde voeding leidt tot minder energie waardoor je vervolgens meer moeite hebt met naar de sportschool gaan. Minder lichamelijke beweging betekent een slechtere nachtrust en dit zorgt er vervolgens weer voor dat je slechtere keuzes maakt wat betreft voeding. Vermoeidheid verhoogt namelijk de drang naar een vette hap en deze vette hap zorgt ervoor dat je weer slechter slaapt en ga zo maar door…’

Wat zou je nog willen doen in jouw carrière of wat gaan we nog van jou verwachten?

‘Op dit moment ben ik druk met mijn boek bezig waarvan ik had gehoopt dat het al klaar zou zijn. In mijn beleving zou ik met een baby veel tijd hebben, aangezien baby’s veel slapen. Dit liep net wat anders. Je kunt natuurlijk ook niet alles weten als aanstaande moeder. Ik heb echt respect voor vrouwen met kinderen die fulltimehuisvrouw zijn. Petje af. Buiten het boek om hoop ik nog vele mooie dingen mee te mogen maken. Een programma presenteren is daar één van. Of die droom ooit uitkomt, moeten we nog afwachten.’

Stel je voor dat jouw man voor zijn werk naar het buitenland zou gaan, ga je dan mee?

‘Ja, absoluut. Dat was ook een van de eerste vragen die Warner aan mij stelde. Wat als wij een relatie beginnen en ik moet naar het buitenland, ga je dan mee? Mij lijkt het geweldig, met je gezin ergens anders helemaal opnieuw beginnen. Andere taal, andere cultuur. Tevens weet je dat het nooit voor eeuwig is. Neem het feit dat ik nu weer terug in Friesland ben: daar zat ik ook niet om te springen, maar we hebben het geweldig met zijn drieën en wat maakt het dan uit waar je woont. Als het een gek land wordt, bedenk ik voor mezelf wel wat leuks om te gaan doen. Er zijn genoeg mogelijkheden in deze tijd om online je business te creëren.’

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

‘We zouden heel graag nog twee kindjes willen, maar aangezien ik net mama ben geworden, moet ik daar nu nog even niet aan denken. Het moederschap is echt geweldig, maar ook superintens. Je wereld staat echt op zijn kop. Warner en ik waren altijd van de impulsieve acties en die tijd is nu wel voorbij. Het is een grote verantwoordelijkheid en vooral als je wilt dat je kindje zich veilig voelt. Ik ben daarom ook de eerste zes maanden fulltime thuis geweest. Buiten het gezinsleven om lijkt het ons voor in de toekomst leuk om samen iets op te starten. Warner wil na zijn carrière graag een eigen koffietentje. Onze favoriete plek is dan ook echt Locals in Amsterdam. Het is gezellig klein, prachtig ingericht, heerlijke koffie en een goede lunch.’

Jullie eerste kerst als gezinnetje. Hebben jullie al wilde plannen?

‘Wilde plannen zitten er niet meer in met een baby, maar wij hebben vorig jaar beloofd aan onze ouders voor het eerst een kerstboom in huis te nemen. Ze zouden erg teleurgesteld zijn als Daisy haar eerste kerst moet vieren zonder een kerstboom en cadeautjes eronder. De kerstballen en de versieringen zijn al in huis, nu de kerstboom nog. En natuurlijk houden we dan ook een kerstdiner met onze ouders bij elkaar. Kunnen zij zorgen voor de cadeautjes onder de kerstboom.’

Is Warner een romanticus?

‘Warner vindt het met kerst wel fijn om samen te zijn en de tijd door te brengen met familie, maar echt een romanticus is hij niet.

Ik moet zeggen dat ik daar ook niet echt van hou. Hij komt soms met een bos rozen thuis die dan twee weken in de vaas staan en er zielig bij hangen. Ik heb niets met bloemen. Ik hou liever van kaarsjes aan en samen lekker op de bank een goede serie kijken.’

Wat is in jouw optiek de beste Netflix-serie?

‘We zijn begonnen aan de Bodyguard, maar ik moet eerlijk bekennen dat sinds de kleine er is wij vrijwel nooit meer samen op de bank voor de tv zitten. In de avond kleurt het scherm vaak groen en sta ik al sportende de wedstrijden mee te kijken. Ik hou wel echt van voetbal, vooral buitenlandse competitie waarbij het tempo zo veel hoger ligt. Ik kan echt genieten van goede aannames en mooie doelpunten.’

Wat vind je eigenlijk het leukst aan Warner?

‘Hij heeft mij vanaf de eerste ontmoeting erg verrast. We gingen samen op de fiets door de regen naar een café in Amsterdam. Ik had verwacht dat hij zijn auto zou voorrijden. Aan zijn fietsstijl kon ik echter wel opmaken dat meneer dit niet dagelijks deed. Warner is geen mannetje dat zich moet bewijzen, dat gekke dure dingen koopt of beslist in luxe restaurants wil eten.’

Wat is je lievelingseten/restaurant?

‘Laatst ben ik voor het eerst bij Meatless District geweest en dat heeft mij na één bezoekje wel ingepakt. Buiten het gezonde om hou ik ook echt van sushi, vind ik patat met pindasaus goddelijk lekker en heb ik een zwak voor Ben & Jerry’s of cheesecake.’

Warner Hahn

Je hebt eerst bij Ajax gespeeld. Mis je Amsterdam?

‘In de tijd dat ik bij Ajax speelde, woonde ik nog bij mijn ouders in Rotterdam. Ik had eigenlijk niet eens tijd om de stad in te gaan. We waren aan het trainen en daarna zat ik alweer in het busje onderweg naar huis.’

Wat vind je leuk aan Amsterdam?

‘Ik heb heel veel vrienden die vanuit Rotterdam naar Amsterdam zijn verhuisd, dus ik kom er heel veel. Het leuke is dat er altijd wat te doen is en je er veel leuke en lekkere restaurants hebt.’

Wat kenmerkt een goede keeper?

‘Eentje die punten pakt voor zijn team en geen fouten maakt.’

Is de keeper de meest cruciale positie in een voetbalteam?

‘Dat niet per se, omdat iedereen natuurlijk zijn rol in het team heeft. Maar je hebt natuurlijk wel te maken met het feit dat elke fout die je maakt een tegendoelpunt betekent.’

Wat is de grootste angst van een keeper?

‘In de allerlaatste minuut verliezen door jouw toedoen.’

Moet een keeper zich meer bewijzen dan een voetballer?

‘Dat denk ik wel. Nogmaals, wij kunnen ons geen fouten permitteren. Dat is bij bijvoorbeeld een spits anders. Die kan honderd kansen missen en in de laatste minuut de winnende goal maken en nog steeds de held zijn. Zo werkt het bij keepers niet.’

Hoe ben je ontdekt?

‘Ik voetbalde bij Alexandria 66 met mijn vriendjes en toen stond er dus waarschijnlijk een scout langs de lijn. Een paar weken later kreeg ik een brief of ik voor Sparta wilde komen voetballen.’

Wilde je altijd al keeper worden?

‘Ik wilde gewoon met mijn maatjes voetballen, welke positie maakte niet zo veel uit. Ze hadden nog geen keeper, dus toen ben ik er maar gaan staan. Nooit heb ik meer op een andere positie gestaan.’

Hoe oud was je toen je bent begonnen?

‘Ik was 8 jaar, dus eigenlijk al een beetje aan de late kant.’

Hoe was jouw debuut?

‘Superspannend, ik ben na Ajax gaan spelen voor FC Dordrecht dat toen speelde in de Jupiler League. Uit bij Emmen heb ik mijn debuut gemaakt in het betaalde voetbal.’

Wat is het belangrijkste advies dat iemand jou ooit in jouw carrière heeft gegeven?

‘Dat je je eigen pad moet volgen en jezelf moet blijven. Er is een reden waarom racepaarden kleppen bij hun ogen hebben. Als ze rennen en ze kijken naar links of rechts, vallen ze. Dus moeten ze niet opzij kijken, maar gewoon gaan rennen.’

Wie zijn jouw voorbeelden?

‘Buffon en Van der Sar zijn echt mijn voetbalvoorbeelden. Maar ik vind mijn beide opa’s echte helden!’

Wat is de grootste verandering in jouw manier van keepen van de afgelopen jaren?

‘Ik ben veel rustiger geworden in de goal. Keepen is echt een ervaringsvak, dus hoe meer wedstrijden je speelt, hoe relaxter je bent.’

Wat was het grootste obstakel tot nu toe en hoe heb je dat overwonnen?

‘Toch wel het revalideren van mijn kruisbandblessure. Dat was echt een heel apart proces met ups en downs, maar het heeft mij zeker sterker gemaakt als voetballer en me verrijkt als persoon.’

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd? Zijn er bepaalde rituelen die je altijd doet?

‘Eigenlijk altijd heel relaxed, een beetje muziek luisteren of wat dollen met wat teamgenoten. Aan rituelen doe ik niet. Elke keer kan het weer net iets anders zijn.’

Wat was je grootste highlight tot nu toe?

‘Het spelen van de bekerfinale! Hoewel ik die wedstrijd heb verloren, was het toch iets heel erg speciaals.’

Hoe vier jij de kerst?

‘Altijd met familie. We waren van plan telkens in de winter op vakantie te gaan, maar dat is er eigenlijk nooit van gekomen. Dit jaar is onze kleine meid er voor het eerst bij, dus nog even kijken hoe we het gaan aanpakken.’

In deze periode gaat ook de transfermarkt even open. Beïnvloedt dat de feestdagen?

‘Nee, eigenlijk niet. Tijdens de feestdagen ben je gewoon met de familie. Tuurlijk gaat het dan over voetbal, maar het is niet dat ik dan met andere clubs bezig ben.’

Heb je geheimen of tips en advies voor de nieuwe generatie?

‘Als je graag voetballer wilt worden, moet je toch echt naar buiten gaan om te oefenen. Achter je PlayStation kun je niet beter worden.’

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

‘De gezondheid van mijn naasten is het belangrijkst. Op de lange termijn nog een gezinsuitbreiding, alhoewel we nog wel even wachten daarmee. Het ouderschap is heel leuk, maar soms ook best pittig. Sportief sta ik wel open voor een avontuur. Waar dat gaat zijn is nog de vraag.’

Wat is het leukst aan je partner?

‘Ze is vrolijk, heel zorgzaam en altijd heel positief. Ze heeft me ook echt verrast toen we elkaar voor het eerst zagen. Ik dacht: mooi, leuk poppetje. Maar we hebben uren gepraat over van alles en nog wat. Plus, Marrit is een beetje spiritueel. Dat vind ik ook echt heel tof.

Wat is je lievelingseten/restaurant?

‘Het Surinaamse eten van mijn oma, daar ben ik echt gek op.’

Wat vind jij de beste Netflix-serie?

‘Blacklist. Verder ook nog Game of thrones, maar die staat niet op Netflix. Nou moet ik zeggen dat ik alleen nog maar series kijk doordat we veel in de bus zitten met uitwedstrijden. Thuis komt het er niet van met die kleine.’

Als je geen voetballer was, dan was je…

‘Vroeger zou ik zeggen gymleraar. Nu denk ik toch dat ik dan een eigen koffiezaak zou willen hebben. Dat is ook echt iets wat ik na het voetbal zou willen gaan doen.’

Ben je nog goed in andere sporten?

‘Tennissen.’

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

‘Na een drukke voetbalweek lekker een dagje met het gezin zijn is echt heel fijn. Meestal gaan we dan ook echt wat doen. Of een dagje Zwolle, of we gaan naar Amsterdam even lunchen en wat wandelen. Heerlijk!’


sponsoren


Jaarabonnement XXXL

NEEM NU EEN JAARABONNEMENT EN ONTVANG AMSTERDAM XXX
4X PER JAAR VOOR € 25!

Wil je er zeker van zijn dat je geen enkel interview, sappig verhaal, leuke column of nieuwe hotspot in Amsterdam mist? Neem een XXXL abonnement en ontvang voortaan elke 3 maanden AMSTERDAM XXXL op je deurmat voor maar €25,- per jaar! Ook superleuk als cadeau.

XXXL in de winkel

Het magazine AMSTERDAM XXXL is te koop in heel Nederland. Vul hiernaast je locatie in en zie waar de dichtstbijzijnde winkel is. 

Losse verkoop XXXL

Editie 15

December 2021

Mis je een van de vorige edities en zou je deze graag aan je AMSTERDAM XXXL collectie toevoegen of ben je gewoon nieuwsgierig naar een specifiek interview of foto’s van een evenement in een van de vorige edities? 
Iedere editie is los te verkrijgen voor maar € 7,95!

Editie 14

September 2020

Editie 13

December 2019

Editie 12

September 2019

Editie 11

Juni 2019

Editie 10

maart 2019

Editie 9

december 2018

Editie 8

september 2018

Editie 7

juni 2018

Editie 6

Maart 2018

Editie 5

December 2017

Editie 4

Oktober 2017

Editie 3

Juni 2017

Editie 2

Maart 2017

Editie 1

November 2016

AMSTERDAM
XXXL

onderdeel van Gooische Media Groep B.V.

Jimena Rico & Mark Teurlings

Reinwardtstraat 162
1093 HP Amsterdam

E-mail: info@amsterdamxxxl.nl

Jimena & Mark

Een ding dat Jimena Rico en Mark Teurlings gemeen hadden, en nog steeds hebben: een grote liefde voor de stad Amsterdam! Uit deze liefde is dan ook het idee geboren om een magazine geheel te wijden aan deze prachtige stad. En als zij het doen, dan doen ze het goed. Het kon namelijk niet ‘zomaar’ een glossy worden, maar het moest van een ander kaliber zijn: Een chique uitstraling, mooi voor in een collectie, eigentijds en voor ieder wat wils. En dat is gelukt! Ondertussen is het team gegroeid en blijft AMSTERDAM XXXL zich ontwikkelen.


Colofon

Hoofdredactie Jimena Rico & Mark Teurlings 
Artdirection & vormgeving Saskia Geleedts