Estelle Ma Belle

27 november 2018

She’s back! Terug in the picture en het Nederlandse, televisiekijkend publiek heeft haar wat beter leren kennen. En dan nu nog iets beter.

Waar ligt op dit moment jouw passie?

‘Fotografie en creativiteit! Ik vind het zalig om te fotograferen want daar kan ik mijn creativiteit bij gebruiken. Omdat je zo veel dingen kunt doen en ik elke dag meer leer van de mogelijkheden. Het maakt me gelukkig en het heeft ook iets sereens. De een gaat mediteren en ik ga fotograferen. Ik heb natuurlijk meegedaan aan Het perfecte plaatje en gewonnen ook. Daarna ben ik voor National Geographic op reis gegaan en ben ik veel meer foto’s gaan maken. Ik vind het ook echt leuk om iets moois te maken. Bij de wedstrijd was ik bezig met wat de juryleden mooi zouden vinden, zodat ze mijn foto als goed zouden beoordelen. Nu kan ik de foto’s maken die ík heel erg mooi vind. En dat levert verrassende resultaten op. Vaak maak ik veel foto’s en zie ik pas op de computer welke me raakt. Natuurlijk kun je ook heel veel dingen doen met de computer en foto’s bewerken. Bijna alles is mogelijk tegenwoordig. Dus ik vind het heel erg leuk om daarmee bezig te zijn en hoop dat ik nog mooie dingen daarmee mag gaan doen.

Ik leer ook heel erg veel van andere fotografen. Zoals bijvoorbeeld van Maria Testino, Leibowitz en Jimmy Nelson. Maar er zijn er veel meer die ik kan noemen. William Rutten heeft mij als eerste geleerd waar het licht vandaan komt en waar ik op moet letten. Dus ik heb dat spelenderwijs geleerd waar ik op moest letten en ben toen steeds meer gaan proberen. Ik ben hem daar heel erg dankbaar voor, omdat ik daardoor mijn passie heb gevonden zonder te weten dat dit mijn passie zou worden. Mijn passie voor foto’s, kleuren, patronen, stoffen is het afgelopen jaar enorm gegroeid.’

Je lijkt enorm hard te hebben gewerkt aan jouw lichaam, en met succes. Wat heb je gedaan?

‘Het is net als fotografie. Ik vond trainen vroeger helemaal niet leuk, maar deed het omdat het gezond was en omdat het moest. Maar er kwam een periode dat ik enorme last van mijn rug kreeg. Ik kwam na fysiotherapie en andere hulp bij mijn personal trainer Guy van der Reijden van 3SIXTY5 terecht en die ging mijn rug trainen. Dat hielp me enorm en daardoor kon ik ook andere dingen doen en ging het allemaal steeds beter. Ik werd er fitter van, kreeg er meer energie van, voelde me beter, sliep beter, werd strakker, gespierder en zag lijnen op mijn lichaam die ik daarvoor niet zo snel zag. Ik ging ook gezonder eten.

Omdat ik me beter ging voelen en het echt leuk ging vinden, is het een verslaving geworden. Ik sport niet elke dag, maar probeer zeker wel vier tot vijf keer per week te sporten als de tijd het toelaat. Ik probeer de American way toe te passen en mijn dag te beginnen met trainen. Bij mij is het all in of all out. Ik kan niet ergens half in staan. Dat komt ook doordat als ik iets doe, ik het ook helemaal goed wil doen. Dan ga ik er helemaal voor. Dat zit in mijn bloed. Dat heeft ook met mijn persoonlijkheid te maken. Ik zeg alles voor zijn raap. Ik wring me niet in duizend bochten om iets te zeggen. What you see is what you get.’

Met humor?

‘Ook met humor, maar niet alleen. Ik vind het belangrijk dat ik mensen kan laten lachen en blij kan laten worden. Humor is heel belangrijk in mijn leven. Dat geldt ook in mijn relatie; ik zou het heel saai vinden als ik met iemand zou zijn die heel saai is of zichzelf te serieus neemt. Ik vind het leuk als je dingen licht maakt. En ik hou van zelfspot. Ik zeg geen dingen om anderen te kwetsen. Ik ben natuurlijk een Amsterdamse, maar ik hou ook van Rotterdamse of Engelse humor. Dan kan ik ook echt in een deuk liggen. Lachen in je moerstaal is makkelijker en sneller.’

Wat betekent Amsterdam voor jou?

‘Amsterdam is de stad waar ik geboren en getogen ben. Ik kom uit de Jordaan. Afkomst verloochent zich niet. Dat zal altijd in me zitten en daar ben ik ook trots op. Het is niet zo dat ik aan Amsterdam hang; ik ben wel een wereldburger en een reiziger. Ik hou ervan de wereld te zien. Als ik de mogelijkheid heb om te reizen… dat is waar je de herinneringen mee maakt. Dat zijn dingen waar je heel jouw leven aan kan terugdenken. Het is heerlijk om te zien hoe andere mensen leven en andere culturen te zien. Ik heb op vuilnisbelten gelopen, maar ook in dure hotels. Ik vind het contrast zo mooi. Dan waardeer je ook weer dat je gelukkig mag zijn met wat je hebt. Als ik in Afrika arme kindjes zie en zie dat ze tientallen kilometers moeten lopen voor wat water, dan dank ik God op mijn blote knieën dat mijn wiegje in Amsterdam heeft gestaan. Tegelijkertijd wil ik er dan alles aan doen om die mensen te helpen. Zo is ook de Cruijff Foundation belangrijk voor me. Mij doet het goed als ik goed kan doen. Ik kan natuurlijk onmogelijk alles doen. Maar ik vind het al fijn dat ik wat kan helpen. Met z’n allen komen we dan dichter bij het resultaat.’

Welke rol spelen sociale media voor jou?

‘Sociale media hebben voordelen, maar ook zeker nadelen. Je hebt over het algemeen de regie in eigen hand. Je hebt een eigen platform en je laat zien wat je wil. Het nadeel is dat mensen soms een mooier beeld creëren dan hoe het echt is, dus is het vaak vertekend. Suiker kan op zout lijken en zout op suiker. Het is soms ook wel confronterend. Iedereen mag zijn mening uiten en iedereen kan alles zeggen. Dat is soms best lastig.’

Jouw dochter is al 21 en jouw zoon 17. Vind je het lastig dat ze al zowat volwassen zijn?

‘Nee, ik ben supertrots op ze. Ze hebben beiden heerlijke humor, ik ga vaak stuk om ze. Maxime doet het heel goed, is serieus bezig met zijn voetbalcarrière en dat juich ik alleen maar toe. En ook op mijn dochter ben ik supertrots. Ze studeert en werkt en doet het heel goed. En ze vindt het leuk om met mij op stapte zijn. Vooral op Ibiza, dan komt ze ook overal gratis naar binnen, haha.’

Ibiza?

‘You love it, or you hate it. 25 jaar geleden reden ze daar nog met paard en wagen. Nu is het een soort Saint Tropez geworden. Het is veranderd, maar het is wel mijn tweede thuis. Omdat ik er al 25 jaar kom, ken ik daar natuurlijk heel veel mensen. Ja, ik voel me er echt thuis.’

En hoe zit het met jouw privéleven?

‘Het woord zegt het al. Mijn privéleven is privé.’


sponsoren


Jaarabonnement XXXL

NEEM NU EEN JAARABONNEMENT EN ONTVANG AMSTERDAM XXX
4X PER JAAR VOOR € 25!

Wil je er zeker van zijn dat je geen enkel interview, sappig verhaal, leuke column of nieuwe hotspot in Amsterdam mist? Neem een XXXL abonnement en ontvang voortaan elke 3 maanden AMSTERDAM XXXL op je deurmat voor maar €25,- per jaar! Ook superleuk als cadeau.

XXXL in de winkel

Het magazine AMSTERDAM XXXL is te koop in heel Nederland. Vul hiernaast je locatie in en zie waar de dichtstbijzijnde winkel is. 

Losse verkoop XXXL

Editie 15

December 2021

Mis je een van de vorige edities en zou je deze graag aan je AMSTERDAM XXXL collectie toevoegen of ben je gewoon nieuwsgierig naar een specifiek interview of foto’s van een evenement in een van de vorige edities? 
Iedere editie is los te verkrijgen voor maar € 7,95!

Editie 14

September 2020

Editie 13

December 2019

Editie 12

September 2019

Editie 11

Juni 2019

Editie 10

maart 2019

Editie 9

december 2018

Editie 8

september 2018

Editie 7

juni 2018

Editie 6

Maart 2018

Editie 5

December 2017

Editie 4

Oktober 2017

Editie 3

Juni 2017

Editie 2

Maart 2017

Editie 1

November 2016

AMSTERDAM
XXXL

onderdeel van Gooische Media Groep B.V.

Jimena Rico & Mark Teurlings

Reinwardtstraat 162
1093 HP Amsterdam

E-mail: info@amsterdamxxxl.nl

Jimena & Mark

Een ding dat Jimena Rico en Mark Teurlings gemeen hadden, en nog steeds hebben: een grote liefde voor de stad Amsterdam! Uit deze liefde is dan ook het idee geboren om een magazine geheel te wijden aan deze prachtige stad. En als zij het doen, dan doen ze het goed. Het kon namelijk niet ‘zomaar’ een glossy worden, maar het moest van een ander kaliber zijn: Een chique uitstraling, mooi voor in een collectie, eigentijds en voor ieder wat wils. En dat is gelukt! Ondertussen is het team gegroeid en blijft AMSTERDAM XXXL zich ontwikkelen.


Colofon

Hoofdredactie Jimena Rico & Mark Teurlings 
Artdirection & vormgeving Saskia Geleedts