Niet zoals ’t heurt, maar zoals het hoort

Anne-Marie van Leggelo is etiquettedeskundige, presentatrice, expert bij FD Persoonlijk van BNR Nieuwsradio en eigenaresse van Het Etiquette Bureau in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Als er iemand weet hoe het ‘hoort’ op een chique gelegenheid, is zij het wel. Dankzij haar handige tips komen we nu zonder gezichtsverlies de feestdagen door.

 

Mijn professie roept vaak reacties op bij mensen. Sommigen worden recalcitrant, anderen zijn juist erg geïnteresseerd. Als ik bij mensen aan tafel zit, worden ze soms zenuwachtig. Ik zie ze denken: doe ik het wel goed, waar leg ik nou mijn servet neer tijdens een pauze? Op recepties en feestjes vragen mensen me: wanneer geef ik nou dat visitekaartje, ben ik goed gekleed volgens de dresscode?

 

In mijn vak is er never a dull moment. Want is etiquette nou stijf, chique, ouderwets, elitair? Welnee, etiquette is niet tuttig, maar nuttig! En juist helemaal van nu. Het zijn geen wetten, maar erg handige weetjes en regeltjes om sociale en zakelijke omgangen soepel te laten verlopen. Zodat dat feest, die ontmoeting of die deal respectvol, succesvol en plezierig verloopt. Juiste stijl en goede omgangsvormen worden dan ook geassocieerd met professionaliteit en succes. Daarbij verhoogt het de gunfactor… En wie wil dat nou niet!

 

Lees het hele interview met Anne-Marie van Leggelo >>>

GERELATEERD NIEUWS /
Hans Cornelissen is artistiek directeur van De Graaf & Cornelissen Entertainment, dat bekende musical- en toneelproducties in zowel grote als kleine Nederlandse ... Lees verder>>>
Arnoud Lips is sportanalist bij BNR en oprichter van sportmarketingbureau SoccerID.   In de laatste minuut van de uitwedstrijd tegen Tsjechië, op ... Lees verder>>>