Skip to main content

Smullen in de regio

12 juli 2018

#023
Je raakt niet uitgekeken in Amsterdam. Ook aan de randen van onze hoofdstad valt er een wereld te beleven. In deze #023 zomereditie ga ik op zoek naar culinaire verrassingen tussen Mokum en duinpan.

In de duinen van Zandvoort en Bloemendaal

Grote kans dat je deze zomer de Nederlandse stranden bezoekt. Mits code rood, geel en groen uitblijven natuurlijk. Zeg je Amsterdam, dan zeg je al snel Zandvoort en Bloemendaal. Bijna niets lekkerder dan na een lange stranddag nog een glaasje met wat eten te bestellen en op het terras de zon in de zee te zien verdwijnen. Mocht je een keer zin hebben om de dag op niveau af te sluiten en niet in je bikini of korte broek, dan heb ik een zeer smakelijke suggestie voor je. Smakelijk, met een vleugje zwoele zomerromantiek.
Op steenworp afstand van Amsterdam bevindt zich midden in een uniek duingebied restaurant De Bokkedoorns. Een topbrigade, die werkt onder leiding van getalenteerd chef Roy Eijkelkamp, zorgt dat elk gerecht een culinair cadeautje is. Het geheim zit echter in de samenwerking tussen eigenaar Pascal Beeren en meestergastheer Peter Bruins. Deze mannen weten hoe je een goed bord, een prachtige wijn en zo’n schitterende omgeving samen laat smelten tot een culinaire ervaring. Zomer aan het strand van Amsterdam, met een wijds uitzicht over een betoverend duinmeer.

 

Een nachtje slapen in de hoofdstad van Noord-Holland

Nog even voor de duidelijkheid; Amsterdam, hoofdstad van Nederland en 12 km verderop Haarlem, hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Hoewel de steden een lange geschiedenis samen hebben, denk bijvoorbeeld aan het Haarlemmerplein en de Amsterdamse Poort, zijn de verschillen ook direct voelbaar zodra je Haarlem binnenkomt. Hoorbaar ook trouwens. Amsterdams klinkt echt heel anders dan het ‘ABN’ van de Haarlemmer, zal ik maar zeggen.
Een kwartiertje met de trein en de dynamische levendigheid van Amsterdam verandert in Haarlemse gemoedelijkheid. Een van de lokale culinaire sterren hier is restaurant ML. Sinds kort hebben zij hun prachtige pand uit de Middeleeuwen verruild voor een nieuwe locatie met minstens zo veel allure. En een stuk groter waardoor het nu ook een bistro en een 4-sterrenhotel herbergt. Het restaurant onder leiding van eigenaar Mark Gratama biedt nog altijd de topkwaliteit als voorheen, maar je kunt nu dus gewoon van tafel en dan gelijk het voor jou opgemaakte bed in. Hoezo trein gemist? Wat nou alcoholcontrole? Heerlijk aan het eind van een dagje Haarlem, of een mooi begin als je de volgende dag de stad in duikt.

 

20 restaurants op een zomeravond

Zin om zelf op culinaire ontdekkingsreis te gaan in #023? Deze zomer kunnen de smulpapen onder ons zich laten verrassen en verwennen tijdens de evenementen Haarlem Culinair en Bubbles & Bites Bloemendaal. 
Haarlem brengt al bijna een kwart eeuw één van de oudste en grootste culinaire evenementen van Nederland. Voor een klein bedrag kun je bij de vele luxe uitgeruste tentjes gerechtjes proeven en kennismaken met de lokale restaurants. Met een glaasje erbij natuurlijk. 
Haarlem Culinair is dit jaar van 2 t/m 5 augustus.

Drie weken later, 24, 25 en 26 augustus kun je dit feest voor fijnproevers nog een keer herhalen in Bloemendaal. Daar presenteren de plaatselijke keukenprinsen en prinsessen zich op iets kleinere schaal tijdens Bubbles & Bites. Er is genoeg te beleven en te proeven deze zonnige maanden aan de randen van Amsterdam. Grote kans dat we elkaar tegenkomen. Je herkent me aan die volle mond en dat glas in m’n hand.
 

Een fantastische en smakelijke zomer gewenst vanuit #023.

#023 wordt geschreven door Remco Rhee. Geboren en getogen #023. Ondernemer en journalist met hart en oog voor alles dat om hem heen gebeurt.